Nehepp...

... ingen solförmörkelse idag. Inte ens tillstymmelse till liten miniskymning på dan. Besviken på solen och månen, väldigt besviken.

Vilket (sol)mörker

Idag inträffar en partiell solförmörkelse. Månen passear något hörn av solskivan och skapar lite skymning mitt på dagen. Vore kul att se, men nu är det molnigt i Örebro.

Således kan vi inte se något på himlen, men lite mörkare kanske det blir. Coolt.

50 saker som kan göra dig glad

Jag fick ett mail från mitt kusinbarn L i de norra delarna av landet. Ett mail att begrunda och bli glad av. Läs själva!

Hej!
Läs igenom punkterna nedan!
(Det tar ungefär 2 min.)

Tänk på punkterna en och en, innan du läser vidare. Det får dig att bli glad!


50 naturliga höjdpunkter:


1. Att bli förälskad.
2. Att skratta så mycket att det gör ont i magen.
3. Ett varmt bad.
4. Ingen kö i affären.
5. En speciell blick.
6. Att få ett e-mail.
7. Att köra en tur efter en fin väg.
8. Att höra sin älsklingssång i radion.
9. Att ligga i sin säng och lyssna till regnet utanför.
10. Varma handdukar.
11. Att finna tröjan som du gärna vill ha, på rea.
12. Choklad milkshake, eller vanilj, eller jordgubb.
13. Ett entimmes långt telefonsamtal.
14. Ett bubbelbad.
15. Att fnissa.
16. Ett gott samtal.
17. Stranden.
18. Att finna pengar i en gammal jacka.
19. Att skratta av dig själv.
20. Midnatts-telefonsamtal som varar i flera timmar.
21. Att springa igenom en vattenspridare.
22. Att skratta utan någon som helst anledning.
23. Att ha någon som talar om för dig att du är underbar.
24. Att le inombords åt en gammal historia.
25. Vänner.
26. Att råka höra någon tala gott om dig.
27. Att vakna upp och inse att du får sova länge.
28. Din första kyss.
29. Att få nya vänner, eller att vara tillsammans med de gamla.
30. Att leka med sitt keldjur.
31. Att någon smeker dig i håret.
32. Söta drömmar.
33. Varm choklad.
34. Utflykt med goda vänner.
35. Att gunga riktigt högt.
36. Att slå in paket och lägga under julgranen.
37. Att sjunga riktigt högt, när du är helt ensam, utan att känna sig dum.
38. Att lyssna på en riktigt bra konsert.
39. Att få ögonkontakt med en främling.
40. Att vinna ett riktigt svårt spel
41. Att baka småkakor.
42. Att få hembakta kakor av en vän.
43. Att vara tillsammans med goda vänner.
44. Att se sina vänner le och skratta.
45. Att hålla hand med någon du håller av.
46. Att möta en gammal vän och inse att vissa saker ändrar sig aldrig.
47. Att åka rutschkana om och om igen.
48. Att se uttrycket i någons ansikte när de öppnar en gåva från dig.
49. Att se solen stiga upp.
50. Att kliva upp ur sängen varje morgon och vara tacksam för ännu en underbar dag.


Tänk även på att:
Vänner är änglar som lyfter upp oss, när våra vingar har problem.


Regn!

Det regnar i Örebro! Det finns inte ord för hur mycket jag sett fram emot den första dagen, då nederbörden från himlen inte är frusen och vit. Men nu är den här. Jag har väl aldrig varit så glad för ett par regnblöta jeans efter cykelturen hem från jobbet.

Förresten, vad kallas Englands blötaste fågel?



Neder-birden.

Stenkakor, någon?

Jag har en bunt gamla stenkakor (vinylskivor om någon kommer ihåg dem, LP och singlar) att sälja. Välj och vraka bland fynden:

Singlar:
Lill-Babs (50 kronor), Gianni Meccia (80 kronor), Bobby Hackett (80 kronor), Robertino (50 kronor), Pino Donaggio (140 kronor) , Nora Brockstedt (50 kronor), Nico Fidenco (100 kronor).

LP:
Owe Thörnqvist (40 kronor), Östen Warnerbring (40 kronor), Harry James and his Orchestra (150 kronor), Ernie Englund with Hammond Ensamble (60 kronor), Delta Ryhthm Boys med Harry Arnolds Orkester (40 kronor), Delta Ryhthm Boys with Metronome All-Stars (40 kronor), Les Baxter (40 kronor), Glenn Miller and his Orchestra (70 kronor), Glenn Miller and his Orchestra (80 kronor), Artie Shaw and his Orchestra (80 kronor).

Eller alltihop för 800 spänn.


Ung i all ära men...

D och jag ser väl kanske något yngre ut än våra (snart) 32 år. Visst får vi fått visa leg lite då och då på Systembolaget, men det är ju bara kul. Tack, säger man och ler lite så där oskyldigt ungdomligt. Men där, på Systemet, med en åldersgräns på 20 år, går nog gränsen.

Därför tar nog D:s upplevelse häromdagen priset. Han fick minsann visa leg när han köpte ett sexpack 3,5:or i en matbutik i centrala Örebro. Åldersgräns: 18 år. Vad säger man då?

Kom igen våren

Jag höll på att frysa näsan av mig i morse på cykeln på väg till jobbet. Ishala, livsfarliga vägar. Snön ligger meterdjup.

Var tusan är växthuseffekten när man behöver den?

27 grader och sol

K, som för närvarande befinner sig på en årslång resa till Brasilien, meddelar att det just nu är stekande sol och 27 grader varmt där nere nu. Det är så varmt att hon längtar till regnsäsongen.

Längtar till regn? Då är det fan varmt.


Inställd sushi

Det känns alltid trist, på gränsen till vemodigt, att ställa in en tisdagssushi. Men idag var det befogat, sjukdom och annat ställde till det. Kanske, kanske kommer vi att bryta mot Sushibegrepp 4 denna vecka också.

Fast Gud förbjude.

Dagens ord 2

D bidrar med dagens andra underbara ord (klippt från hans kommentar på förra inlägget):

Genomsnittsbekantskapskretssyndrom.

Sug på det ni.

Dagens ord

Svenskan sägs ju vara ett bra språk när man ska hitta på nya ord, tack vare att vi skriver ihop delorden. Här är dagens favorit från en rubrik i Aftonbladet:

Skandalsnygging.

Läs
artikeln bakom ordet.


Manlighet på släp 2

En röd bil och ett Shell hyrsläp. Kille i keps bakom ratten. Målet: avlastning i mitteningången på huset. Två vägar att välja på: Den svåra, krokiga, knaggliga vägen rakt fram med många hinder som kräver rätt avancerade backningskunskaper, eller den enkla vägen runt ett cykelförråd där det bara var att köra rakt fram.

Killen i keps valde den svåra, krokiga vägen. Naturligtvis. I femton minuter höll han på. Fram och tillbaks, fram och tillbaks. Alla som tittade på blev mer och mer roade av hans idoga arbete bakom ratten.

När kvarten hade gått (han hade då kommit halvvägs längs den svåra, knaggliga vägen) gav han upp. Svalde stoltheten och tog den lätta vägen i stället.

Det tog 32 sekunder, sen var han framme vid dörren. Han drog ner kepsen lång över ögonen och tittade i marken när han klev ut. Som en skadeskjuten fågel.

Manligheten - Släpet: 0-2.

Flyttdag 2 (kaos)

På fem timmar hade flyttgubbarna packat resten av radhuset, stuvat in det i sin lilla lastbil (de fick åka tre vändor totalt) och öst ut det i trerumslägenheten. Helt otroligt effektivt.

Men allt är kaos. Inget har en aning om var saker och ting finns. Det är väl nackdelen med att inte packa själv. I radhuset tilldelades vi en bit av köksbänken som en "fredad zon". Allt annat hamnade i kartonger. Precis allt.

Så nu leker vi "Finns i sjön" bland kartonger och möbler i trerummaren, som för övrigt ser ut som en illa spelad omgång Tetris.

Flyttdag 1

Fan vad gamla människor är omständliga, gnälliga, lättirriterade och negativa ibland. Speciellt om ett bohag ska flyttas efter 29 år på samma ställe. Blä.

Jag är mentalt helt slut.

Men nu står 180 kvadratmeter prylar (utrensat och noga utvalt visserligen) i kartonger och lådor i två rum på markplan. Ser ut som slaget vid Lützen i Lundby nu. Fast på ett bra sätt. Helt otroligt vad det går undan när professionella flyttgubbar sätter fart.

I morgon sker den geografiska flytten. 180 kvadrat radhus blir 79 kvadrat trerummare.

Sushiprotest

Idag blev det tisdagssushi på en onsdag. Enligt förra inlägget, Sushibegrepp 4, ska detta göras under protest. Den enda av oss som lyckades protestera rejält var Beppe. Han stannade helt sonika hemma och skyllde på "matförgiftning".

Ja tjena.

Jag och M trotsade protesterna och mumsade friskt i oss var sin niobitars havets läckerheter.

Sushibegrepp 4

Sushiegrepp 4: Tisdagssushi
Tisdagssushi kan bara, och ska bara, ätas på tisdagar. Allt annat vore att direkt förolämpa själva meningen och grundstommen med tisdagssushi.
Om tisdagssushin måste ätas på en annan veckodag än just tisdag skall detta göras under protest. Helst bör deltagarna visa sitt missnöje genom att inte konversera under måltiden. Ljudligt smackande och gutturala spontanuttryck vid
näsfräs är dock tillåtna.

Bäst i polistest

Jag hade alla rätt. Hur många får du?
http://expressen.se/index.jsp?d=635&a=45567&d=635&qindex=0&a=45567&qstate=0

Imponerad

Säga vad man vill om Carola, men jag säger bara så här om vinsten i Medlodifestivalen i lördags: Helvete vilken pipa hon har. Grymt imponerande.

Sista rycket

Sista hyllan nermonterad, sista högen med skrot körd till återvinningscentralen i Mellringe. Sista lördagsmiddagen uppäten vid köksbordet hos föräldrarna i Lundby.

På torsdag är stora flyttardagen. Och fredag. Och lördag. Och söndag. Puh.

Manlighet på släp

När det ska backas med bil och släp är det inte så mycket skickligheten som avgör om man ska ge sig på det eller inte. Det är prestigen. Och manligheten. Varför är det manligt att backa med ett släp? Eller är det bara något som jag fått för mig?

Hur som helst, jag la all prestige och manlighet på hyllan idag. Att backa med släp och svänga runt gathörn på snösmala cykelvägar mellan radhus är inte att rekommendera. Jag hakade av bihanget och knuffade det runt svängen, backade bilen intill, hakade på igen och körde nöjd och svettig därifrån.

Manligheten - Släpet: 0-1.

Tack J för all hjälp, guld värt.

Snurrigt golfutslag från en båt

Det är mycket golf i huvudet på mig just nu. Ny driver är inköpt, nya järn ska inhandlas, bag, vagn och elände står och väntar i förrådet. Plus vädret då, som jag tjatat om tidigare.

Det är nog därför som jag drömde om golf i natt. Jag drömde att det var dags för säsongens första runda, J och jag var medbjudna av ett större sällskap till en bana ... någonstans. Det första vi gjorde var att gå ombord på en båt. Båten tuffade ut på ett störrevatten drag och började sedan rotera medsols på stället, i ett makligt tempo.

Denna båt, insåg vi så småningom, var första tee. Vi befann oss med det övriga sällskapet i ett avlångt rum som sträckte sig längs båtens hela sida, från för till akter. En efter en ställde de sig upp på ett bord i mitten av rummet och väntade på att båten skulle snurra så att flaggan blev synlig på stranden. Sen drivade de ut genom ett fönster.

Helt naturligt. No questions asked. Precis som en dröm ska vara.

J fixade också båtutslaget galant, men inte jag. Boll efter boll i vattnet, rödare och rödare i ansiktet och färre och färre klubbor kvar i bagen.

Kanske ett posttraumatiskt stressyndrom efter nionde hålet på Gustavsvik i somras. Då försvann fyra bollar ner i vattenhindret framför utslaget innan jag gav upp.

Sverige klarar sig utan mig

Brev från Pliktverket i Karlstad i lådan idag. Så här stod det:

"Pliktverket upphäver din inskrivning för värnplikt eftersom du inte längre är krigsplacerad.


Enligt 3 kap. 12 § lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt är du krigsplacerad i högst tio år efter det senaste tjänstgöringstillfället. Eftersom du inte tjänstgjort de senaste tio åren har din krigsplacering upphört och då ska din inskrivning upphävas."


Jag antar att Sverige numera anser sig klara sig utan min hjälp hädanefter.

Frysta kycklingar?

M tyckte att dessa såg ut som frysta kycklingar. Jag är mån att hålla med, även om det lär vara katter på bilderna.
http://www.fundumper.com/weird/sphynx-worlds-ugliest-cat.htm


Flytt

Mor och far ska flytta. De lämnar Lundby och radhuset och intar Rosta och en trerummare. Huset är nybyggt och idag var det besiktning. Allt såg tipptopp ut, inga anmärkningar.

Den 17 mars flyttas bohaget av en flyttfirma. Jag både längtar och bävar. Starka och frivilliga armar anmäler sig till mig senast på måndag.

Hål

Jag har just upptäckt ett otäckt stort hål i en söm på min högra lädervinterdoja. Hålet är olyckligt placerat med öppningen uppåt, så att säga, vilket innebär att all snö och allt vatten som hamnar på skon kommer att rinna in där.

Jag kände det idag när jag vandrade omkring i pudersnön. En liten blöt fläck på strumpan blev snabbt en stor blöt fläck på strumpan. Och vatten lär det ju bli gott om när all snö ska smälta.

Pensionsdags för läderpjucken, med andra ord.

En perfekt lördag

  • Uppstigning 10.15
  • Frukost (te och rostade mackor) framför tv:n. Bläddrar genom morgontidningen. Sidan 37 var bäst av alla.
  • Fika med D klockan 12 på stans bästa spanarfik. Vi lyckas identifiera två av de fulaste frisyrer vi någonsin sett. De kvalar lätt in på topp tio alla tider.  
  • Planlöst vandrande över stan i snöandet. Tuggar i oss två bedrövliga cheeseburgare på BK. Smakar ... inget.
  • Konstaterar att Townes Van Zandt är bådas förstahandsval om vi var tvungna att välja ut tre skivor ur samlingen (resten skulle slängas). Nummer två och tre skiljer sig dock. D väljer Randy Newman och Phil Ochs och jag Christy Moore och Eva Cassidy.
  • Klockan 16.00 blir det fortsatt inspelning av Morton. Dragspel, körer och kanske lite piano ska läggas på.
  • D ska få stordäng i NHL 98, världshistoriens bästa datorspel någonsin, alla kategorier. Känner ni till glidarna? Trodde väl inte det heller. Köp spelet och lista ut storheten själva.
  • Klockan 20.00: Melodifestivalen deltävling 3. Heja Tim Larsson.
  • Senare intar vi specialhörnet på Björnstugan. Stannar tills vi tröttnar.


En maskin på tomgång

Klockan är 6
och att bläddra i min morgontidning
är allt jag förmår
kriser överallt
men jag bryr mig inte
när jag räknar får
hoppar på en buss som går i snigelfart
kan inte någon få liv i chauffören snart
fotar bort ett lik
tar hans plats och somnar om


Jag vill inte sitta
vid en skrivmaskin
och få betalt i rikskupong
jag vill inte sitta
på en stol och likna
en maskin på tomgång



Jag vaknar till och jag tittar upp
med en suck stirrar jag på mitt bord
tusen papper och kaffesump
fyller år på vårt kontor
monotoni i all oändlighet
gör tankeverksamhet till en raritet
måste härifrån innan jag begår ett mord


Jag vill inte sitta
vid en skrivmaskin
och få betalt i rikskupong
jag vill inte sitta
på en stol och likna
en maskin på tomgång



Hon lider mot 5
jag sitter ensam vid min maskin
alla har gått
men jag är kvar
mitt i en överdos av rutin
men ingen drog kan ge mig kraft
att orka gå hem
eller få mig hit imorgon igen




Någon som känner igen texten? Nehepp. Henzel & Thors, anno 1990-tal. Våldsamt bra.
Någon som vet var man kan få tag på cd:n, förresten?

Och nej, texten handlar inte om mitt nuvarande arbete där jag trivs oerhört bra och längtar till varje morgon. Så det så.

Och tack D för textbidraget.

Snö

Snö snö snö, snö snö. Snö snö snö snö, snö snö snö snö snö. Snö snö, snö? Snö, snö snö snö.
Snö snö snö snö snö snö snö, snö snö! Snö snö.

Morr.

Vem sköt vem?

Rubrik på Expressen.se: "Polis sköt man i benet".  Jaså gjorde man? Vad tyckte polisen om att bli skjuten i benet?

http://www.expressen.se/index.jsp?a=536793


Avspegla avspeglingen

Vad gillar ni den här ordvändningen:  

"Dessutom bör vi återinföra betyg i ordning/uppförande där dessa egenskaper avspeglas så att dessa egenskaper inte avspeglas i alla övriga betyg som idag."


Härlig start på dagen!