Levande

Jodå, jag lever fortfarande. Varken julen, julmaten eller tomten (som egentligen var påve, men det är en helt annan historia) tog livet av mig. Jag är här, alive and kicking. Men en paus är alltid nyttigt, så även från bloggandet. Därför har jag låtit det bero en smula över helgen och mellandagarna. Och troligen över nyår, bortsett från detta lilla livstecken då.

Tomt den 23 december



Jag tog mig en liten promenad neråt Stadsparken och Wadköping idag. Det var inte många människor ute denna gråa dag före dagen. Och med detta önskar jag er alla en dräglig sabbat. Ät mycket sill nu, för det ska jag göra.

På Flickr hittar du resten av bidlerna från promenaden.

Hockey på kontoret

Hockey på kontoret

Julklappsorgierna fortsätter. Först julgodis och nu: Ett hockeyspel! Det levererades till oss, alltså till it-utvecklingsavdelningen på NA, i morse inslagen i ett vitt papper med röda tomtar på. Gissa om det kommer att bli bataljer på kontoret framöver. Vi har redan bestämt att ordna en turnering mellan oss fyra som jobbar här nu.

Och gissa om vi kommer att få lite gjort här framöver... Hehe.

Onsdagsmail från en spammare

Det låg ett antal spambrev i maillåddan i morse. Här är ett utdrag ur ett av dem.

Of a mutual intercourse through the medium qf sight and bid my will avouch it, yet i must not, summer village 206,oã?ate, juan de, expeditions linda's and together they walked away from the money to the cult.

Säger du det.

Julgodiset på plats

Julgodiset på plats

Nu är bannemig julen runt hörnet. Och hur kan jag veta det? Jo, vi har nämligen fått en första leverans av julgodis från en av tidningens sammarbetspartners. Mums.

Sagan om Det Riktiga Bredbandet, del 1

Jo så här är det.

Jag står i begrepp att byta leverantör av bredband, telefoni och digital-tv. Jag ska efter många år överge trygga Telia och istället sälja min själ till Bredbandsbolaget. Orsaken? Billigare bredband (nåja, några tior i alla fall), bättre tv-utbud (vad ska jag med det till som nästan aldrig kollar på tv?) samt billigare telefoni. Nu blir det ip-telefon, helt utan månadsavgift, vilket är bra eftersom jag bara ringer för kanske 50 kronor i kvartalet från min fasta telefon.

Det hela började för ungefär två månader sedan. Jag nappade på en annaons och ringde Bredbandsbolaget. Jodå, de skulle fixa allt åt mig: De skulle kontakta Telia, säga upp alla mina nuvarande tjänster där och flytta över mig till dem. Jag skulle inte behöva lyfta ett finger. Och ingen väntetid (utan bredband, telefon och tv) under bytet. Finnemang.

Tre dagar efter samtalet damp det ner ett kuvert från Bredbandsbolaget i brevlådan. Jag sprättade det glatt i tron om att få ett meddelande att nu är allt fixat. Icke så. Så här stod det:

"Nuvarande internetleverantör okänd"

Förlåt? Vadå okänd? Jag har ju alltid haft Telia som levernatör. Hur kan min levernatör vara okänd? Jag ringde till Bredbandsbolaget igen. Jodå, så var det, leverantören kunde inte hittas. "Det kanske blev något fel vid datakörningen", upplyser kundtjänsttjejen. "Jag ber dem göra om den."

Ok. Tre dagar senare ligger ytterligare ett bredbandsbrev på dörrmattan. "Nuvarande internetleveranör okänd". Meh. Nu ringer jag själv Telia för att kolla om jag är okänd. Kanske hade jag trillat ur datasystemet och förpassats till någon digital avskrädeshög på Telias bakgård. Men inte då. Jag fanns, fick jag veta. Jag hade till och med ett kundnummer som jag noterade på ett papper.

Ytterligare ett samtal till Bredbandsbolaget. Denna gång levererade jag dessutom det nyss nertecknade kundnumret till dem. "Nu ska det nog fixa sig", sa kundtjänströsten. Jo tjena. Tre dagar senare (saker och ting verkar visst ta exakt tre dagar på det där bolaget, förutom att fixa mitt bredband då förstås) ligger vadå innanför dörren? Jo, ett brev. Vid det här laget visste jag redan vad meddelandet var innan jag öppnade brevet.

Suck.

Vid det här laget hade en vanlig Svensson gett upp. Det hade inte längre känts meningsfullt att utstå allt detta krångel bara för att spara några kronor i kvartalet. De hade nog gladeligen stannat kvar hos Telia och betalat den hutlösa fasta avgiften på telefonen. Men inte en vanlig Mattsson. Han hade bestämt sig för att byta. Därför ringde han ytterligare ett samtal till kundtjänsten på BBB. Nu fick jag prata med en person med något mer tekniskt kunnande än de tidigare.
"Har du digital-tv hos Telia?", frågare rösten.
"Ja", sa jag.
"Ahaa... då är det där det krånglar"
Jag undrade varför och fick veta att digital-tv-abonnemanget på något vis kan "störa" den automatiska flytten mellan bolagen. Lösningen blev att ringa till Telias kundtjänst och säga upp digital-tv:n. Sen ringa BBB igen och be dem köra flytten. Igen.

Och se på fan. Efter min sedvanliga tredagarsväntan på brev från Bandbolagsbredet kom så meddelandet jag väntat så länge på:

"Välkommen till BBB. Ditt nya riktiga Bredband kopplas in 2008-01-11"

Men resan har gjort mig skeptisk. Jag vet hur många som plötsligt stått utan bredband och allt annat det datum som bytet ska ske. SÅ jag håller alla tummar jag kan hitta. Och fram till den 11 januari är jag dessutom utan tv. Men vad gör det. Jag tittar ju ändå inte så mycket.

Fortsättning följer.

En lista om galenskap

I brist på annat vettigt att skriva snor jag en lista till. Den här har jag sett förut, men är värd att upprepas.

Hur man upprätthåller galenskapen i livet:
1) Vid lunch, sitt i din parkerade bil med solglasögonen på. Peka på förbipasserande bilar med en hårtork. Se om de saktar in.

2) Sök dig själv via växeln. Försök INTE förställa din röst.

3) När någon ber dig om hjälp, Säg: jag delegerar!

4) Varje gång någon ber dig att göra något, fråga om de vill ha pommes frites till det?

5) Ställ sophinken på skrivbordet med en lapp med texten: Inkorg

7) Häll koffeinfritt kaffe i kaffeautomaten i tre veckor. När alla har kommit över sitt koffeinberoende, byt till espresso.

8) I minnesfältet på alla dina inbetalda räkningar skriv: För sexuella tjänster.

9) Avsluta alla dina meningar med: "I enlighet med profetian."

10) Använd inte punkt

11) Så ofta som möjligt: hoppa istället för gå.

12) Fråga folk vilket kön de tillhör. Skratta hysteriskt när de har svarat.

13) Specificera att din drive in order är för att "ta med".

14) Sjung med på Operan.

15) Gå på poesiafton och fråga varför dikten saknar rytm.

16) Häng myggnät runt ditt skrivbord. Spela band med djungelljud hela dagarna.

17) Fem dagar i förväg talar du om för dina vänner att du inte kan komma på deras fest för att du har huvudvärk.

18) Be dina arbetskamrater tilltala dig med ditt Gladiatorsnamn, Rock Hard, eller varför inte Snöret.

19) När pengarna kommer ut ur bankomaten, skrik "Jag vann!","Jag vann!" "Tredje gången denna vecka!!!"

En lista i juletid

Snodd från Buffydifranco.

Pepparkakor - Lussebullar
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorvar
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Paradis - Alladin
Sylta - Pastej
Glögg - Julmust
Rödbetssallad - Dopp i grytan
Ris à la Malta - Risgrynsgröt

Bowling på en onsdag

Bowling och julmat

Jag greppar mitt gröna vinnarklot under onsdagens bowling med NA-redaktionen. Det gick så bra att jag vann, med en poäng över en lätt frustrerad Fredik Carlsson på sporten. Hehe. Kom igen nästa år.

Bowling är egentligen inte min grej. Jag fattar liksom inte vad som är så kul med att kasta en skittung boll mot några vita pinnar. Vari ligger själva sporten? Men går det bra så är det ju kul. Fast jag håller mig nog till små vita bollar, både de med hål och och de utan.

Bilden är tagen av Cecilia Lönn.

Så det blev Winnerbäck ändå

Så det blev Winnerbäck ändå

En ren lyckträff gav mig chansen att se Winnerbäck i Örebro igår kväll. Efter att ha klantat till beställningen på nätet (det fanns biljetter när jag tittade första gången, men bestämde att köpa dagen efter ... då var de tokslut) kom kollegan och Meny-projektledaren Marita Johansen med ett jobb som en räddande ängel. Hon skulle egentligen själv ha gått dit och snackat med folk efter konserten, men "är inget stort Winnerbäck-fan och skulle helst slippa". Då var jag inte sen att genast erbjuda mig själv att göra jobbet istället. Tack Marita!

Här är materialet som producerades av Menyredaktionen under kvällens konsert.

Konserten var vansinnigt bra. Jag har visserligen inte hunnit lyssna in mig så mycket på nya plattan, men tack vare att han spelade en hel del äldre låtar också så trivdes jag som fisken i handsken. Eller handen i vattnet. Eller nåt. Minus till publikhavet som hade svårt att klappa i takt.

PS. Beklagar den undermåliga bildkvaliteten. Jag stod längst bak med med mobilkamera.

Meny.nu äntligen på banan

Meny.nu äntligen på bananÄntligen har vi lanserat NA:s nya nöjessajt Meny. Kollegan Anders och jag har som sagt slitit hund i ett antal veckor med att få den klar. Och nu finns den där, på adressen http://www.meny.nu. Lysande. Jag är faktiskt stolt över den.

Franska rårakor och fläsk som terapi

Bild: Fransk råraka

I morgon är det "förhandspremiärfest" av NA:s nya nöjessajt
Meny.nu på Backstage (den riktiga premiären är på onsdag 5 december). Jag och kollegan Anders har slitit i flera månader med att utveckla sajten och det känns skönt att den snart är klar. Lite pirrigt är det allt: Tänk om den inte fungerar när vi ska visa den för de 250 inbjudna gästerna? Tänk om det bara står "Sidan kan inte visas" när vi trycker på knappen...

Så för att lugna ner nerverna ägnade jag kvällen åt lite experimentell matlagning. Jag bestämde mig för att testa något för mig helt nytt genom att ro ihop favoriträtten, raggmunk och stekt fläsk. En baggis tänkte jag, men det var det inte. Men det ska väl inte vara det heller första gången man gör något.
En VLT-kollega berättade vid en lunch att hon brukar laga franska råraggmunkar: Två rivna potatisar och en halv riven gul lök blandas med ett ägg. Platta till och stek i panna tills de blir frasiga. Ok, sagt och gjort. Och raggmunksbiten gick bra, vilket bilden vittnar om. Stekningen i alla fall. Smaken var väl ... så där.

För att inte tala om fläsket (det har jag av hänsyn till känsliga läsare ingen bild på). De första två experimentskivorna stekte jag bara rätt upp och ner i pannan (ja, alltså inte upp och...äh ni fattar). De smakade ... inget. Jo, kött, men inte som fläsk ska smaka. Sedan läste jag på förpackningen att man skulle salta och peppra också. Jaha. Inte undra på smaken då. Resterande fläskbitar kryddade jag ordentligt och de blev betydligt bättre.

Men jag är rätt att översalta maten. Jag hatar översaltad mat. Det får gommen att krulla ihop sig fullständigt. Fast det förstås: Frågan är om inte undersaltad mat är snäppet värre.

Jag åt bara pyttelite av mitt experiment. Det fick bli en macka istället. Men kul var det, och jag kanske lärde mig något. I morgon blir det riktiga raggmunkar och knaperstekt fläsk hos Dannes på hörnan på Järntorget.

Bortskämd med sms

Som jag just skrev i ett mail: Det är nästan läskigt hur bortskämd man blivit med att skicka och få omedelbara svar via sms. Det finns någon slags förväntan att ett svar inte får dröja mer än ett par minuter, då börjar man bli otålig. Man börjar fundera på om man skrivit något dumt, olämpligt eller så provocerande att personen i andra änden genast straffar en med att skicka tillbaka kompakt tystnad.

Det hände mig tidigare ikväll. Inte för att jag skrivit varesig något dumt eller provocerande, men svaret dröjde och jag började fundera på varför. Svaret var enkelt. Personen i andra änden hade kontantkort som fick pengatorsk. Jahaja. Så enkelt var det.

Men förr då? Då skickade man ett brev. Handskrivet. Ner med det i lådan och gå hem och vänta. Och då var det inga minuter man väntade. Svaret kunde lätt dröja veckor. Hade man en flitig brevvän kanske man bara behövde vänta några dagar. Men ändå. Visst har vi blivit mer otåliga?